Perkara Wajib Yang Perlu Diketahui Sebelum Berangkat Ke Tanah Suci

Haji adalah salah satu ibadah wajib bagi umat Islam yang berkemampuan. Ibadah haji merupakan rukun kelima yang termaktub di dalam rukun Islam.Hampir semua umat islam di dunia mengimpikan untuk menunaikan haji tetapi tidak semua berkemampuan untuk pergi mengerjakan haji.Bagi yang ingin pergi mengerjakan Haji,anda sebaiknya perlu mengetahui serba sedikit dan ambil peduli tentang perkara wajib yang perlu diketahui sebelum berangkat ke tanah suci.

Rukun Haji
Rukun haji ialah perbuatan yang wajib dilakukan dan tidak dapat diganti dengan membayar denda. Apabila seseorang tertinggal satu rukun haji maka tidak sah hajinya. rukun haji ada 6 iaitu:

1. Ihram atau niat haji

2. Wukuf di padang Arafah

3. Tawaf (mengelilingi Kaabah)

4. Sa’I (berlari-lari kecil diantara Bukit Safa dan Marwah)

5. Menggunting atau mencukur rambut

6. Tertib

Wajib Haji
Wajib haji ialah perbuatan yang harus dilakukan dalam ibadah haji. Apabila wajib haji dilanggar, maka hajinya tidak sah kecuali dengan membayar dam (denda) dengan cara menyembelih binatang.

Wajib haji ada enam iaitu;

1. Ihram atau niat haji bermula dari miqat

2. Mabit (bermalam) di Muzdalifah pada malam hari raya haji

3. Melontar tiga jamrah, iaitu : jamrah Ula, jumrah Wusta, dan jamrah Aqabah.

4. Mabit (bermalam) di Mina

5. Tawaf Wada’ (Tawaf perpisahan)

6. Menjauhkan diri dari larangan atau perbuatan yang diharamkan dalam ihram seperti:

a. Bagi lelaki dilarang memakai pakaian berjahit.

b. Menutup kepala bagi lelaki dan menutup muka bagi wanita

c. Membunuh haiwan buruan.

d. Memotong kuku.

e. Memakai wangi-wangian.

f. Mengadakan aqad nikah.

g. Bersetubuh

h. Memotong rambut atau bulu badan yang lain.

Prosedur Menunaikan Haji

1. Sebelum 8 Zulhijjah, semua jemaah akan mengerjakan tawaf haji di Masjidil Haram (Mekah).

2. Pada hari ke-8 Zulhijjah disebut hari tarwiyah, kerana jemaah menyiapkan bekalan yang cukup untuk pergi ke Mina dan Padang arafah, kerana kedua-dua tempat tersebut tidak memiliki sumber air.

3. Jemaah haji melakukan ihram untuk menunaikan haji, bermula dengan mandi, memakai wangian dan memakai pakaian ihram, sambil membaca talbiyah.

4. Pergi ke Mina dan setelah berada di Mina, mereka menunaikan solat zohor, Asar, maghrib dan isyak serta solat subuh. Setiap solat dilakukan tepat pada waktunya, tetapi solat dengan jumlah empat rakaat menjadi dua rakaat (Jamak Qasar). Jemaah tetap berada di Mina sehingga matahari terbit pada 9 Zulhijjah.

5. Pada 9 Zulhijjah,  (waktu pagi) semua jemaah menuju ke Arafah untuk melakukan wukuf. Kemudian semua jemaah menunaikan ibadah Wukuf, iaitu berdiam diri dan berdoa di padang Arafah hingga senja ( Waktu Maghrib) . Sunnah bagi jemaah untuk singgah di Namirah dan jika boleh tinggal di sana sehingga matahari terbenam, jika mahu.

Namirah adalah tempat yang terletak berdekatan sempadan Arafah, ketika matahari tergelincir, dan memasuki waktu zohor. Adalah sunnah bagi seorang imam atau seseorang yang ditugaskan untuk menyampaikan khutbah di hadapan jemaah mengenai keadaan umat Islam dam menjelaskan hal-hal penting berkaitan haji.

6. Waktu wukuf di Arafah bermula dari subuh pada 9 Zulhijjah hingga subuh pada 10 Zulhijah. Barangsiapa yang melakukan wukuf pada waktu itu walaupun untuk sementara waktu tetap dianggap telah melakukan wukuf dan hajinya sah.

Sesiapa yang melakukan wukuf pada waktu itu, haji tidak sah, seperti yang diriwayatkan dalam hadis ibn ‘abbas hadis marfu’ “barangsiapa yang melakukan wukuf sebelum matahari terbit (pada tanggal 10 Zulhijjah) maka dia telah mengerjakan haji”. [Sahih oleh Al-Albani (No. 5995) dalam shahihul jami ‘.

7. Pada malam ke-9 Zulhijjah, semua jemaah pergi ke Muzdalifah untuk mabit (bermalam di Muzdalifah) dan mengambil batu untuk melontar jamrah.

8. Pada 9 Zulhijjah pada tengah malam atau setelah mabit, jemaah meneruskan perjalanan ke Mina untuk melaksanakan ibadah melontar jamrah.

9. Pada 10 Zulhijjah, jemaah melakukan ibadah melontar jamrah sebanyak 7 kali ke Jamrah Aqabah sebagai simbol untuk mengusir syaitan. Diikuti oleh tahalul, iaitu mencukur rambut atau bahagian rambut.

10. Sekiranya jemaah mengambil nafar awal (Jemaah haji yang keluar awal)l, maka perjalanan dapat diteruskan ke Masjidil Haram untuk menunaikan Haji Tawaf atau menyelesaikan haji.

11. Sementara itu, jika mereka mengambil nafar akhir, jemaah akan tinggal di Mina dan meneruskan dengan melontar jamrah sambungan, iaitu ‘Ula’ dan jumrah Wustha.

12. Pada 11 Zulhijjah, jemaah haji melontar jamrah sambungan (Ula) di monumen pertama, monumen kedua, dan monumen ketiga.

13. Pada 12 Zulhijjah, jemaah haji melontar jamrah sambungan (wusta) di monumen pertama, monumen kedua, dan monumen ketiga.

14.Akhir Sekali , jemaah haji kembali ke Makkah untuk melakukan Tawaf Wada ‘, iaitu tawaf perpisahan sebelum pulang ke negara masing-masing.

Kongsikan:

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *